Voedselinfectie

Een voedselinfectie is nauw verwant met een voedselvergiftiging, maar zijn toch 2 verschillende aandoeningen. Veel mensen kennen de verschillen niet en halen beide ziektes door elkaar. Wat is het verschil precies? Het is eigenlijk vrij simpel. Bij een voedselvergiftiging zijn de giftige stoffen die door bacteriën of schimmels worden achtergelaten de oorzaak van de symptomen. Van een voedselinfectie is sprake als er grote hoeveelheden bacteriën, virussen of parasieten in ons eten worden geconsumeerd. Deze ziekmakende bacteriën of virussen komen via het eten in ons maag-darm stelsel terecht. De symptomen tussen een voedselvergiftiging en een voedselinfectie komen echter wel redelijk met elkaar overeen.

Symptomen van een voedselinfectie

Afhankelijk van de mate van infectie kunnen binnen enkele uren tot enkele dagen na de besmetting de klachten ontstaan. De schadelijke bacteriën hebben de darmwand aangetast wat zich kan uiten in flinke krampen in de buik en diarree. Bij een ernstige voedselinfectie kan er ook sprake zijn van overgeven. Van de voedselinfectie symptomen zal het overgeven na maximaal 2 dagen weer over zijn. De andere klachten kunnen langer aanhouden, zelfs tot een week na besmetting. Gemiddeld zien we echter dat de symptomen van een voedselinfectie na 4 dagen weer helemaal voorbij zijn. Heeft u ook andere klachten dan buikkrampen, diarree en overgeven? Denk hierbij aan koorts, vermoeidheid, griepverschijnselen of bloederige ontlasting. U doet er dan verstandig aan om contact op te nemen met een arts. In zeer zeldzame gevallen kan een infectie ook leiden tot problemen met de nieren of een hersenvliesontsteking.

Hoe een voedselinfectie behandelen?

In de meeste gevallen hoeft u helemaal niets te doen. De voedselinfectie symptomen trekken na een aantal dagen vanzelf weer weg. Let erop bij diarree dat het lichaam snel kan uitdrogen. Voldoende drinken helpt een uitdroging te voorkomen. Bij ernstigere klachten dient u een arts in te schakelen. Soms wordt er dan een antibioticakuur voorgeschreven. Bij kleine kinderen, baby’s en ouderen is het extra oppassen geblazen. Niet alleen zijn deze groepen vaak extra vatbaar voor een voedselinfectie, ook drogen zij eerder uit. ORS (water met zout en suiker) kan helpen om uitdroging te voorkomen. Zwangere vrouwen dienen ook op te passen, deze groep kan ook sneller een infectie van voedsel krijgen.

Voedselinfectie voorkomen

Zowel bij een voedselvergiftiging als bij een voedselinfectie is een slechte hygiëne meestal de oorzaak van de symptomen. Eten wat niet goed is bereid of bewaard kan een bron van bacteriën worden. Ook onhygiënische bereiding (met vieze handen, messen of pannen) kan tot een voedselinfectie bereiden. In Nederland is de hygiëne meestal aardig goed, enkele restaurants uitgezonderd, maar in het buitenland is het wel oppassen geblazen. Vaak zijn de voorschriften met betrekking tot hygiënisch bereiden van voedsel veel minder goed.

Lees meer:

Voedselvergiftiging
– Symptomen voedselvergiftiging
Behandeling voedselvergiftiging
Reizigersdiarree