Symptomen voedselvergiftiging

Ondanks dat de symptomen van voedselvergiftiging vaak hetzelfde zijn, overgeven, buikpijn en diarree, kunnen daar verschillende soorten bacteriën verantwoordelijk voor zijn. We zetten ze even op een rijtje.

Salmonella bacterie

De afgelopen jaren is de salmonella bacterie vaak in het nieuws geweest. De salmonella bacterie is onderdeel van de darmflora van veel dieren zoals pluimvee, varkens en koeien, maar ook in onze huisdieren. Op deze manier komt het ook in ons voedsel terecht. De mens is echter minder goed bestand tegen de salmonella bacterie. In 85% van de gevallen vindt besmetting met de salmonella bacterie plaats via het nuttigen van besmet voedsel. Hierbij gaat het vooral om besmet vlees of eieren, maar kan het ook in rauwe groente of fruit voorkomen. In de meeste gevallen is een slechte bereiding de oorzaak. Verhit eieren voldoende en zorg dat het vlees altijd gaar is. Let helemaal op met kip op de barbecue. Snij het vlees altijd eerst even door om te zien of het helemaal gaar is voordat u het gaat nuttigen.

kip salmonella voedselvergiftiging
Kip is een risicoproduct voor salmonella

Een voedselvergiftiging met de salmonella bacterie zal symptomen van voedselvergiftiging zoals buikpijn, diarree, misselijkheid en lichte koorts opleveren. Met andere woorden een flinke buikgriep. Meestal blijft het hierbij en zullen de klachten na 2 a 3 dagen weer verdwijnen. In zeldzame gevallen is het mogelijk dat de salmonella bacterie verder het lichaam in duikt. Gewrichtsproblemen, hartproblemen of botontsteking behoren dan tot de mogelijkheid.

Escherichia coli bacterie

Deze bacterie staat beter bekend als de E.coli bacterie. De E.coli bacterie is nodig bij het verteren van eten bij zoogdieren, waaronder de mens. Dagelijks komen er miljarden van deze bacteriën bij de ontlasting mee naar buiten. Als E.coli in water wordt aangetroffen kunnen we er vanuit gaan dat het besmet is met ontlasting. Bepaalde typen van de E.coli bacterie kunnen symptomen voedselvergiftiging veroorzaken dat gepaard gaat met hevige buikkramp en diarree. De eerste tekenen van besmetting zal na 3 dagen worden opgemerkt. De klachten zullen daarna enkele dagen aanhouden.

Producten die niet hygienisch zijn bewaard of bereid kunnen de E.coli bacterie bevatten. Vooral in rauw vlees zoals gehakt of filet americain kan het voorkomen. In rauwe groente kan de bacterie ook aangetroffen worden. Zorg er daarom altijd voor om het eten goed te bereiden. De voedselvergiftiging met de E.coli bacterie in het buitenland is ook bekend onder de naam reizigersdiarree. Bijna 1/3e van de mensen die subtropische gebieden bezoeken krijgen reizigersdiarree door besmetting met de E.coli bacterie.

Stafylokokken bacterie

Deze bacterie produceert giftige stoffen (toxines) die op het eten worden achter gelaten. In restaurants waar de koks een mogelijke huidinfectie hebben kunnen de toxines in het eten terecht komen. Als het keukenpersoneel het vervolgens niet zo nauw neemt met de bereiding van het bestelde eten wordt de bestelling geserveerd met deze giftige stoffen.

De gevolgen kunnen al binnen 2 uur merkbaar zijn. De voedselvergiftiging symptomen van de stafylokokken bacterie zijn braken en heftige diarree. Dit kan tot 24 uur duren. Meestal zijn de klachten binnen een dag ook weer verdwenen. Zorg ervoor dat er genoeg water gedronken wordt om uitdroging tijdens deze vorm van voedselvergiftiging te voorkomen.

Campylobacter bacterie

Deze bacterie krijgen we vooral binnen dankzij het eten van kippenvlees. De campylobacter bacterie is een natuurlijke bacterie in de darmflora van de kip. Zodoende zit het meestal ook in het vlees wat wij bij de slager of supermarkt kopen. De voedselvergiftiging symptomen van de campylobacter bacterie treden meestal pas na 2 dagen op en duren gemiddeld een dag of 3. De klachten zijn vooral heftige diarree met eventueel slijm en bloed. Ook bij de campylobacter bacterie kan voedselvergiftiging in de meeste gevallen voorkomen worden door het eten op de juiste manier te bewaren en te bereiden.


Bekijk de overige artikelen:

Voedselvergiftiging
Behandeling voedselvergiftiging
Reizigersdiarree