Reizigersdiarree

Bijna 1 op de 3 reizigers naar subtropische gebieden krijgt er mee te maken: reizigersdiarree. De besmetting ontstaat meestal na het nuttigen van eten of drinken waar men het niet zo nauw heeft genomen met de voedselhygiëne. Met name reizigers in Zuid-Amerika, Azië en Afrika krijgen te maken met reizigersdiarree. Hoe warmer de temperatuur in het land, hoe groter de kans is dat u te maken krijgt met besmet voedsel en drinkwater. De grootste boosdoener van deze ziekte is de E.coli bacterie, alhoewel ook andere bacteriën verantwoordelijk kunnen zijn voor een eventuele reizigersdiarree. Deze bacterie bevindt zich in de darmen van mens en dier en helpt bij het verteren van ons voedsel. Tijdens de ontlasting komt de E.coli bacterie mee naar buiten. Bij reizigersdiarree met een besmetting met de E.coli bacterie wil dit zeggen dat het voedsel of water besmet is geraakt met ontlasting.

Reizigersdiarree klachten

De eerste klachten van reizigersdiarree zullen zich na besmetting binnen 3 dagen kenbaar maken. Bij een milde vorm zal er sprake zijn van diarree en buikkrampen eventueel in combinatie met een lichte verhoging van de temperatuur. De klachten zullen gemiddeld tussen de 3 en de 5 dagen aanhouden. Bij een ernstigere vorm van reizigersdiarree zullen de klachten erger zijn. Meer diarree, ergere buikkrampen, overgeven en flinke koorts. De klachten zullen dan ook enkele dagen langer aanhouden. De meeste vakantieganger krijgen gelukkig te maken met een mildere vorm van reizigersdiarree.

Voorkomen van reizigersdiarree

Helemaal voorkomen is haast onmogelijk. Wel kan u door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen de kans op een besmetting sterk verminderen. Drink geen water uit de kraan op uw vakantiebestemming. Koop altijd flesjes water. Als er geen plekken zijn waar u flesjes water kunt kopen en u afhankelijk bent van het drinkwater dan doet u er verstandig aan dit te koken en te zuiveren. Hiervoor zijn speciale zuiveringstabletten te koop. Pas op met eten van diverse kraampjes langs de weg. Gezond verstand gebruiken kan een hoop ellende besparen. Bekijk de hygiëne waarin gewerkt wordt. Wordt het voedsel koel bewaard en genoeg verhit onder hygiënische omstandigheden? Vooral kip en schaaldieren zijn een besmettingsbron.

Reizigersdiarree kunt u ook krijgen bij de allerbeste restaurants op uw vakantiebestemming. Let erop dat het voedsel altijd goed gaar en goed verhit is geweest. Als u besluit om zelf eten te koken op uw reisbestemming doe dit dan ook onder de juiste omstandigheden. Was uw handen grondig en zorg ermee dat bestek, borden, bekers en uw kookgerei goed schoon zijn. Het 100% voorkomen van reizigersdiarree is onmogelijk, maar met bovenstaande tips wordt de kans op een besmetting in ieder geval sterk verminderd.


Lees de andere artikelen:

Voedselvergiftiging
Symptomen voedselvergiftiging
Behandeling voedselvergiftiging