Buikgriep

Een aandoening die vaak onder dezelfde noemer als voedselvergiftiging wordt geschaard is buikgriep. De symptomen zijn vrijwel hetzelfde, maar de oorzaak kan toch ergens anders liggen. Bij een voedselvergiftiging, de naam zegt het al, ligt de oorzaak in het eten van besmet voedsel. Bij een slechte bereidingshygiëne kunnen bacteriën, schimmels en algen in het voedsel terecht komen. Met name de gifstoffen van de bacteriën zijn de grote boosdoener. Deze blijven langs op ons voedsel zitten, ook na bereiding en als de bacteriën zelf al lang verdwenen zijn. Diarree, buikpijn en misselijkheid zijn de grootste kenmerken bij een voedselvergiftiging. Bij buikgriep zijn de symptomen vrijwel hetzelfde waarbij naast de waterige diarree, heftige buikpijn en overgeven ook koorts, spierpijn en hoofdpijn voorkomen. Ook hier kunnen bacteriën de oorzaak zijn, waarbij het voedsel de boosdoener is. Buikgriep kan echter ook meer zijn dan dat.


Oorzaak van buikgriep

Eigenlijk is buikgriep niet echt de juiste medische benaming voor de bijbehorende klachten. Buikgriep op zichzelf is geen medische aandoening. Het is meer een verzamelnaam voor klachten als hevige buikpijn en diarree. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een voedselvergiftiging. De juiste medische benaming is “gastro-enteritis”. Het is een ontsteking van het slijmvlies van de maag en de darmen. Een voedselvergiftiging door een bacterie als salmonella kan buikgriep veroorzaken, maar ook bijvoorbeeld een virus. Bekende virussen die buikgriep veroorzaken zijn het rotavirus (vooral bij kinderen onder de 2 jaar), norovirus (vooral opgelopen in ziekenhuizen en verpleeghuizen), astrovirus (bij baby’s en jonge kinderen in de wintermaanden) en het adenovirus (ook bij kinderen onder de 2 jaar, maar dan juist vooral in de zomer). Virussen zijn erg besmettelijk en kunnen gemakkelijk overgedragen worden op andere mensen. Ook parasieten kunnen een ontsteking van het slijmvlies in het maag-darmkanaal veroorzaken.

Behandeling van buikgriep

Het goede nieuws is dat buikgriep in de meeste gevallen vanzelf weer over gaat. Het belangrijkste is om niet uit te drogen. Heftige diarree in combinatie met braken zorgt voor veel vochttekort. Voldoende drinken om dit vochttekort te compenseren is van groot belang. Soms is water niet voldoende, maar is een speciaal rehydratiemiddel als ORS (Oraal Rehydratiemiddel) de oplossing. Naast water bevat dit middel ook zout en suiker. Heeft u bloed in uw ontlasting? Bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dokter. Ook als de buikgriep niet over gaat is een doktersbezoek noodzakelijk. Soms is een buikgriep behandeling wel noodzakelijk. Bij sommige bacteriële infecties kan antibiotica toegewezen worden. Sommige virale infecties kunnen zelfs voor een ziekenhuisopname zorgen. Pas daarom altijd goed op uzelf in het geval van buikgriep. Vertrouwt u het niet helemaal? Bezoek altijd een arts. Deze website is slechts informatief en geen vervanging van medisch advies van een arts.

Buikgriep besmettelijk?

Buikgriep is vaak zeer besmettelijk. Pas op met lichamelijk contact en zorg voor een goede hygiëne. Verschoon uw beddengoed, verschoon vaker uw kleding en was uw handen regelmatig. Sommige vormen van buikgriep worden veroorzaakt door een voedselvergiftiging. Een goede voedselhygiëne is altijd belangrijk. Bewaar uw voedsel op de juiste wijze en zorg voor de juiste bereiding. Pas extra op met de barbecue in de zomer, vooral kip is een bron van besmetting indien dit niet goed bereid wordt. U kunt buikgriep niet altijd voorkomen, maar de kans op besmetting wel een flink stuk verminderen.